Biesbos 2, 2675 RE Honselersdijk
0174-251326
info@energieadviesaanhuis.nl

Wat zijn de kosten voor het koelen van een kamer?

Uw Persoonlijke Energie Adviseur

Wat zijn de kosten voor het koelen van een kamer?

De kosten van een koele kamer

Voor het koelen van een ruimte heb je ongeveer 30 à 50 Watt koelvermogen per kubieke meter nodig. Bij een kamervolume van 50 kubieke meter (bijvoorbeeld bij een ruimte van 5 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog) heb je dus een koelvermogen van 1500 tot 2500 Watt nodig. Het koelvermogen hangt echter van veel meer factoren af. Een zolder heeft bijvoorbeeld meer koelvermogen nodig dan een kelder. Ligt je huis ’s middags in de brandende zon, ook dan heb je meer koelvermogen nodig. Met zaken als isolatie van het huis, oppervlakte van de muren, zonwering en type beglazing, moet eveneens rekening worden gehouden. Voor elk uur dat de airco draait heeft dit €0,33-€0,55 per uur aan stroomkosten of te wel onder de huidige omstandigheden kan dit oplopen naar €5,00- €10,00 per dag en aangezien we al een lang tijd kunnen genieten van mediterrane omstandigheden kunnen de kosten per maand oplopen naar €150,00-€300,00 aan stroom dus dat wordt flink bijbetalen met de jaarafrekening.

 

5 manieren om zonder airco je huis koel te houden

Als het buiten loeiwarm is, wil je natuurlijk thuiskomen in een oase van koelte. Maar hoe doe je dat als je geen airco hebt? Met deze tips, die je huis omtoveren in een ijskoud paleisje!

Alsof je een klap in je gezicht krijgt, elke keer als jij op warme dagen je huis binnenloopt. Het liefst vlucht je zo snel mogelijk voor die hitte, wat je dan ook zo vaak mogelijk doet. Maar soms ben je gewoon aan huis geboden, kun je geen kant op en moet je roeien met de riemen die je hebt. Hoe dan? Zo dan:

Ramen potdicht

Of je je raam open of dicht moet houden als de thermometer hoge temperaturen aangeeft, daar zijn de meningen af en toe nog over verdeeld. Als je ’s ochtends van huis vertrekt doe dan alle ramen dicht. En nee, ook niet op een kiertje. Door de ramen gesloten te houden, houd je alle semi koude lucht binnen en de warme lucht buiten. Is de zon weer onder gegaan aan het eind van de dag? Dan is dat het moment om alle ramen en deuren weer open te gooien en de verse lucht je huis binnen te laten sijpelen.

Sluit gordijnen en ander soort zonwering

Als je overdag je gordijnen openhoudt, verandert je huis langzaam in een onaangename sauna. Probeer daarom zoveel mogelijk zonnestralen te blokkeren door je ramen goed af te schermen. Alle kleine beetjes helpen; gordijnen, jaloezieën, zonwering, e.t.c.

Helaas doen ventilatoren niks anders dan de warme lucht rondpompen. Het zal de lucht wel iets afkoelen, maar veel verschil zul je niet merken. Als je toch graag een koel briesje wilt voelen, kun je een bak met ijs, of flessen met bevroren water voor je ventilator zetten. Op die manier koelt de lucht flink af en lijkt het net alsof je een airco in je huis hebt staan

Doe je lampen uit

Gloeilampen zijn goedkoop, maar ze veroorzaken behoorlijk veel warmte. Bijna negentig procent van de energie die ze maken wordt omgezet in hitte. Doof deze lampen of verwissel ze voor een spaarlamp. Of led verlichting die worden minder warm en gaan langer mee.

Goede isolatie en dubbele beglazing houden de binnentemperatuur ook aangenaam.

Door niet gebruikte apparaten op warme dagen helemaal uit te zetten, blijft het ook koeler in huis.