Biesbos 2, 2675 RE Honselersdijk
06-10122512
info@energieadviesaanhuis.nl

Wat gaat de energietransitie u kosten?

Uw Persoonlijke Energie Adviseur

Wat gaat de energietransitie u kosten?

Infrarood verwarming

Vrijwel alle Nederlanders wonen in een huis met gasaansluiting. Dan is de grote vraag: hoe en wanneer neemt men afscheid van aardgas? En iedereen is ongetwijfeld benieuwd naar de kosten. Volgens recente berichten (van Milieudefensie) kan dat zomaar 18.000 euro per woning zijn. Dat is schrikken. Maar voor wie gelden deze bedragen? En wat kan men doen om voordeliger uit te zijn?

Een gasloos huis

Dat is geen kwestie van even de cv-ketel vervangen door een warmtepomp en wat zonnepanelen laten leggen. Daar komt meer bij kijken. Bovendien zijn er meer oplossingen dan alleen een warmtepomp of alleen het isoleren van de wanden.

Waar kunt u rekening mee houden?

Om goed te kunnen bepalen welke installatie geschikt is voor uw huis, is een bouwkundige inspectie nodig en een intakegesprek met een deskundige installateur. Want er wegen allerlei factoren mee. Zoals het bouwjaar van het huis, de bouwkundige staat, gemaakte bouwaanpassingen, de grond waarop het huis staat, de gezinssamenstelling en uw persoonlijke wensen. Dit is minder het geval als u alleen kiest voor zonnepanelen en/of een zonneboiler. Maar ook dan moet het dak natuurlijk helemaal in orde zijn.

Voor de kosten van een complete verduurzaming van uw woning zijn alleen grove inschattingen te maken. Dat doen wij hieronder. De genoemde bedragen zijn exclusief bouwkundige aanpassingen en exclusief aanpassingen voor koken zonder aardgas. De ramingen gaan uit van een gemiddelde tussenwoning met een vloeroppervlakte van 110 vierkante meter. Wel is van belang welk soort woning u heeft. We onderscheiden drie soorten.

Lagetemperatuurwoning

Dat is een woning die zo goed geïsoleerd is dat hij verwarmd kan worden met cv-water op een lage temperatuur. Onder deze categorie vallen verreweg de meeste huizen die gebouwd zijn na 2012 (en een deel van na 2003) waarbij rekening is gehouden met een mogelijke verwarming op lage temperatuur. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van vloerverwarming (35 tot 40 graden watertemperatuur). Zulke huizen kunnen overgaan op een warmtepomp voor een bedrag tussen de 8.000 en de 15.000 euro. De precieze kosten hangen af van de gezinssamenstelling, de ventilatievoorzieningen en de bouwkundige staat.

Lage-én-hogetemperatuurwoning

Het gaat hierbij om woningen met een combinatie van systemen. Meestal vloerverwarming plus radiatoren (50 tot 65 graden watertemperatuur). Ook deze woningen kunnen over op een systeem met een warmtepomp, maar daarvoor zijn veel meer installatietechnische voorzieningen nodig. Huiseigenaren moeten rekening houden met een investering van zo’n 18.000 euro.

Hogetemperatuurwoning

Deze categorie woningen is minder goed geïsoleerd en heeft voor de verwarming water nodig op hogere temperaturen (75 tot 85 graden). Dit geldt voor het gros van de Nederlandse woningen. Een bouwkundige keuring is hier noodzakelijk, want vaak is de isolatieschil van deze woningen niet helemaal in orde voor de overstap naar verwarming op lagere temperatuur. Er kunnen dan serieuze issues opduiken. Zoals vochtproblemen, doordat een ‘isolatielek’ niet meer opgelost wordt door een hete radiator die condensatie doet verdampen.