Veel gestelde vragen
Waarom is energie zo goedkoop op dit moment?
Er zijn twee redenen waarom energie nooit eerder zo goedkoop is geweest: de winters worden zachter en er wordt meer goedkope, duurzame energie vanuit Duitsland geïmporteerd. De lage gasprijs heeft ook een positief effect op de stroomprijs, want gas wordt naast kolen gebruikt voor het opwekken van energie.
Als de energie zo goedkoop is, waarom is mijn energierekening dan zo hoog?
U betaalt niet alleen voor gas en stroom. De overheid heeft de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie ingevoerd.
Ook de vaste leveringskosten – vaak een groot deel van uw energierekening – zijn sinds 2004 verdubbeld.
Waarom zijn er zo veel energieleveranciers?
In 2004 liberaliseerde de Nederlandse overheid de energiemarkt om een einde te maken aan het monopolie van die paar energieleveranciers die we destijds kenden. Een monopoliepositie staat eerlijke concurrentie in de weg. Daarom gaf de overheid haar staatsbelang in de energiemarkt zo goed als op en maakte de weg vrij voor concurrerende energieleveranciers, met als consequentie: meer keuzevrijheid voor de klant.
Waarom zou ik overstappen?
U kunt veel geld besparen op uw energierekening door ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Daarmee profiteert u van de concurrentieslag op de energiemarkt. Door ieder jaar opnieuw te kiezen voor de goedkoopste aanbieder kan een gemiddeld gezin, dat nog nooit is overgestapt naar een andere energieleverancier, wel €150 – €500 euro per jaar besparing opleveren. Ook als thuiswerkende zzp’er bespaart u veel geld door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier.
Wanneer kan ik het beste overstappen?
Als u een vast contract heeft, kunt u kosteloos een overstap aanvragen vanaf de dag dat u contract binnen 2 maanden afloopt. De leveranciers maken gebruik van het landelijke Contract Einde Register. Hierin kunnen zij precies zien wanneer u huidige contract afloopt. Binnen deze termijn van 2 maanden zult u nooit vroegtijdig overgenomen worden.
Als de einddatum van uw huidige vaste contract nog langer dan 2 maanden loopt, adviseer ik u om te wachten met het afsluiten van een nieuw contract. U riskeert anders een boete voor vroegtijdige contractbreuk en u loopt een eventueel beloofde welkomstpremie mis. Deze kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed door de nieuwe energieleverancier.
Als u een standaard variabel contract heeft, kunt u op ieder gewenst moment boetevrij overstappen naar een andere leverancier.
Waarom valt mijn voorschotbedrag hoger uit?
Energieadvies aan huis laat u exact zien wat u gemiddeld maandelijks betaalt, indien u exact verbruikt wat u heeft opgegeven én als u de eventuele welkomstpremie retour heeft ontvangen. De leverancier baseert het voorschotbedrag op het daadwerkelijk historisch verbruik in de woning.
Het is in de meeste gevallen mogelijk om het voorschotbedrag omhoog of omlaag bij te laten stellen. Hiervoor dient u rechtstreeks contact op te nemen met u nieuwe energieleverancier.
Wat kost Energieadvies aan huis?
Energieadvies aan huis kost u helemaal niets. Een afspraak is vrijblijvend en verplicht u tot niets. Energieadvies aan huis werkt samen met de grootste Nederlandse energieleveranciers. Wanneer u via Energieadvies aan huis een contract afsluit, betaalt de energieleverancier een administratieve vergoeding aan Energieadvies aan huis.
Waarom zijn de prijzen via Energieadvies aan huis lager?
Energieleveranciers bieden via Energieadvies aan huis speciale kortingen aan voor klanten die via Energieadvies aan huis een overstap aanvragen. Daarom zijn de prijzen via Energieadvies aan huis vaak voordeliger dan bij de leveranciers zelf.
Wat is het CER?
Het CER staat voor Contract Einde Register, een centraal register met alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleingebruikers. Per contract is de energieleverancier, opzegtermijn en einddatum in te zien door energieleveranciers. Zodra u overstapt op een energiecontract van een andere energieleverancier, dan voert de nieuwe leverancier een CER-controle uit, waarmee bekeken wordt of u nog een lopend energiecontract heeft en wat de einddatum en opzegtermijn hiervan is.