Biesbos 2, 2675 RE Honselersdijk
0174-251326
info@energieadviesaanhuis.nl

Koel huis

Uw Persoonlijke Energie Adviseur

Een koel huis

#1 Zet ’s ochtends je ramen open

Zodra het overdag warmer wordt is het belangrijk je huis goed te isoleren. Op die manier komt er geen warmte van buiten naar binnen én ontsnapt de koele lucht van binnen niet naar buiten.

Wil je toch frisse lucht door je huis laten waaien? Zet dan ‘s nachts of vroeg in de ochtend je ramen open. Zo waait de warme lucht van de dag ervoor naar buiten en koelt je huis weer af.

#2 Houd deuren en gordijnen dicht

De meeste mensen vinden het heerlijk om ‘s ochtends in het zonnetje te zitten, maar als je je huis koel wil houden is het beter om de gordijnen ook overdag dicht te laten.

Kies dan vooral voor verduisterende gordijnen die het daglicht extra goed buiten houden. Zo blijft de warmte overdag ook buiten en kun je ‘s nachts ook vaak beter slapen.

Huis met deuren en ramen open

Voor de deuren in huis geldt hetzelfde: hou ze zo veel mogelijk dicht! Een open deur is eigenlijk een groot gapend gat in de muur dat in een mum van tijd veel warmte binnenlaat.

Ook kiertjes onder de deur zijn een zwakke plek in de isolatie. Merk je dat je huis echt snel opwarmt? Leg dan een opgerold handdoekje tegen de onderkant van de deur!

#3 Doe huishoudelijke taken in de avond

Net zoals koken zorgen ook veel andere huishoudelijke taken voor onnodige stijging van de temperatuur. Dit komt vooral door alle apparatuur die daarbij wordt gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger of een wasdroger.

Daarom is het beter om deze taken ‘s avonds te doen. Zo kun je de warmte die ontstaat de volgende dag naar buiten laten waaien wanneer je ‘s ochtends eventjes de ramen openzet.

#4 Kook buiten

Je hebt het misschien niet in de gaten maar door binnen te bakken of koken creëer je veel extra warmte. Als je je huis goed isoleert blijft deze warmte juist binnen hangen waardoor de temperatuur oploopt.

Buiten koken biedt daarvoor een oplossing. Hiervoor heb je geen luxe buitenkeuken nodig, een elektrische kookplaat of een barbecue is al genoeg!

Barbecue met worstjes erop

#5 Zet veel plantjes in huis

Veel plantjes in huis hebben is helemaal hip. Naast dat het er leuk uitziet zijn planten in huis ook erg goed voor het opnemen van warmte.

Uit onderzoek van NASA blijkt dat veel plantjes bij een hoge temperatuur net als wij ‘zweten’. Het vocht dat dan gecreëerd wordt verdampt door de hitte waardoor de lucht een beetje afkoelt!

#6 Spuit water op je dak

Een slimme en makkelijke manier om je huis minder te laten opwarmen is door water op je dak te spuiten. Door een nat dak duurt het langer voordat de zonnestralen de dakpannen opwarmen.

Als je een plat dak hebt is dit nog beter. Als je daar water op laat liggen van 1 tot 5 centimeter diep zal de zon lang bezig zijn met het verdampen van het water en blijft het binnen langer koel.

#7 Plant een boom

Voor wie groene vingers heeft is het planten van een boom een goede optie om je huis koel te houden.

Bomen creëeren veel schaduw in de zomer, en in de winter verliezen ze hun bladeren waardoor de zon weer lekker doorkomt.

Let wel op de locatie waar je de boom plant. Een boom aan de zuidkant of westkant van het huis houdt de zon tegen op de warmste momenten van de dag, maar een boom aan de oostkant houdt licht juist tegen in de ochtend.

#8 Installeer een zonnescherm

Het is een prijzige oplossing, maar het installeren van een zonnescherm is een erg effectieve manier om je huis koel te houden.

De Amerikaanse Department of Energy heeft geconcludeerd na installatie van luifels boven ramen aan de zuidkant van het huis de temperatuurstijging tot wel 65% afneemt!

#9 Kies voor zonnepanelen

Buiten dat ze goed zijn voor het milieu en – op de lange termijn – voor geldbesparing zorgen, zijn zonnepanelen ook nog eens goed tegen de hitte in huis!

Zonnepanelen bieden namelijk een extra laag bovenop je dakpannen waar alle zonnestralen worden opgevangen en omgezet in energie. Deze ruimte tussen de zonnepanelen en de dakpannen werkt als een soort beschermlaag tegen de hitte waardoor je huis lekker koel blijft.

Zonnepanelen te duur?

Het klopt dat zonnepanelen een flinke investering zijn, maar daar staat tegenover dat je op de lange termijn juist geld bespaart. Gebruik dit handige rekenvoorbeeld van de Consumentenbond om uit te rekenen hoelang het duurt voordat je deze kosten hebt terugverdiend.

#10 Plant een groen dak

Een groen dak is een dak waarop je planten laat groeien. Dat dak vangt meer water op, is een huisje voor insecten en het houdt je huis koel. Wat wil je nog meer?

Natuurlijk is niet ieder dak geschikt om omgebouwd te worden tot een groen dak. Vooral van een plat dak – dat meer warmte doorlaat dan dakpannen – kun je makkelijk een groen dak maken.

Een groen dak is niet goedkoop. Gelukkig biedt een aantal gemeenten subsidies aan voor het verduurzamen van je huis, waaronder ook voor het aanleggen van een groen dak. Kijk hier of jouw gemeente daar ook onder valt.

#11 Koop een mobiele airco

Als de low-tech maatregelen om je huis koel te houden niet hebben geholpen, dan is het misschien tijd voor wat zwaarder geschud.

Voor veel mensen is een mobiele airco de ideale oplossing. Doordat hij wieltjes heeft kan hij verplaatst worden van de ene naar de andere ruimte. Zo koel je overdag je woonkamer en ‘s nachts je slaapkamer.

De beste mobiele airco heeft ook een verwarmingsfunctie. Zo heb je in de winter ook nog plezier van dit apparaat. Wil je meer weten over hoe een mobiele airco werkt? Lees dan hier onze uitgebreide uitleg!

“De beste besparing is de energie die u niet verbruikt!”                energieconsultant

Ronald Oosterwijk
Biesbos 2
2675 RE Honselersdijk
06-10122512

info@energieadviesaanhuis.nl

vink Eerlijk en onafhankelijk (duurzaam)advies
vink Ik vergelijk appels met appels
vink Bespaar tot honderden euro’s per jaar
vink Energiescan en warmtescan
vink Online vergelijking van de scherpste energiedeals