Wat is een blowerdoor test?
Een blowerdoortest, ook wel bekend als een luchtdichtheidstest, of Qv10 test is een belangrijk instrument voor het meten van de luchtdichtheid van een gebouw. Deze tests worden vaak uitgevoerd om verschillende redenen, waaronder energie-efficiëntie, comfort en gezondheid, en de algehele prestaties van een gebouw.
Luchtlekken kunnen tochtige en oncomfortabele omstandigheden in een gebouw creëren. Een blowerdoortest kan helpen bij het identificeren van gebieden waar luchtlekken voorkomen, waardoor deze gebieden kunnen worden afgedicht en het comfort voor de bewoners wordt verbeterd.


Meetmethoden:
Meetmethode 3:
Gebouw in afgewerkte toestand, hier wordt de energetische situatie van het gebouw gemeten. Controle op EPG- berekening (Energie Prestatienorm Gebouwen) en PHPP- berekening (passiefhuisnorm). Meting van de woning zoals deze zal worden opgeleverd.
Wat wordt er gemeten?
qv10 -meting conform NEN-EN-ISO 9972:2015 door middel van de BlowerDoor-methode. Aan de hand van deze meting wordt de infiltratiewaarde uit de EPG- berekening gecontroleerd. (max. dm³/s per m²) De EPG- berekening wordt aangestuurd vanuit het Bouwbesluit.
Meet methode 2:
Meetmethode 2: Hier meten we de luchtlekkage van de gebouwschil bij bestaande bouw. Dit is een meting waarbij de afwerkkwaliteit van de gebouwschil ter discussie gesteld kan worden en indien mogelijk te verbeteren. Meting van de luchtdichte schil op een willekeurig moment als de luchtdichte schil is aangebracht.
Wat wordt er gemeten? Idem als bij meetmethode 3, hieruit kan “indicatief” een infiltratiewaarde worden bepaald. (max. dm³/s per m²) Tijdens de meting wordt het gebouw voor langere tijd op onder- of overdruk gezet om vervolgens met thermografie (infrarood warmtebeeldcamera) en/of artificiële rook eventuele luchtlekkages visueel vast te leggen.
Meer info over Blowerdoortesten?
Blowerdoortest
Bij de beproevingsmethode luchtdoorlatendheid conform NEN-EN-ISO 9972:2015 wordt het gebouw met behulp van een ventilator op onder- of overdruk gezet en wordt vervolgens de luchthoeveelheid gemeten. Deze meting wordt bij verschillende drukverschillen uitgevoerd. De resultaten van deze meting worden vervolgens weergegeven in een druk/volumekarakteristiek, een grafische voorstelling van het verband tussen de luchtvolumestroom en het luchtdrukverschil. Op basis hiervan kan de volumestroom worden bepaald bij een drukverschil van 10 Pa, de zogenaamde karakteristieke luchtvolumestroom (qv;10;kar).
Een Blowerdoortest is een gestandaardiseerde methode om de luchtdichtheid van een gebouw te meten en te verbeteren.
Een Blowerdoortest is een procedure om de luchtdichtheid van een gebouw te inventariseren
Het wordt vaak gebruikt in de bouw- en renovatie om energie-efficiëntie te verbeteren.
Tijdens de test wordt een krachtige ventilator in een deuropening geplaatst.
Het gebouw wordt afgesloten en de ventilator creëert een drukverschil tussen binnen en buiten.
Een manometer meet de luchtdruk binnen en buiten het gebouw.
Met deze metingen kan de luchtlekkage van het gebouw worden berekend en gedetecteerd.
De resultaten worden uitgedrukt in aantal m³ lucht per uur en kunnen worden vergeleken met bouwvoorschriften en normen.
Gebouwen met een lage luchtlekkage zijn energiezuiniger en comfortabeler.
Luchtlekken kunnen worden geïdentificeerd en gerepareerd om de luchtdichtheid te verbeteren.
Een Blowerdoortest is een waardevol instrument om energiekosten te verlagen en het comfort in gebouwen te verbeteren.

CONDITIES
De tarieven zijn incl. 21% btw.* de vanaf prijzen op aanmeldpagina zijn prijzen die van gelding zijn voor panden < 175m² incl BTW incl. tot 50km reisafstand bij > 50 km is er een toeslag van €1,35 per km enkele reis.
Geïnteresseerd in onze Blowerdoortest?
Vul dan het contactformulier in of bel direct met Ronald 06-10122512